Hoppa till sidans innehåll

Gudomlig boule i Aarhus

06 JUN 2022 14:05
En resa till Århus eller Aarhus i Danmark tar några timmar med tåg från Köpenhamn. Den ungdomliga universitetsstaden har flyttat boulebanan närmare kyrkan.
  • Uppdaterad: 06 JUN 2022 14:05

Århus hette Aarhus fram till 1948, då bokstaven Å infördes i danskan. Aarhus fick tillbaka sitt gamla namn 2010. Namnet kommer från Aros som betyder åmynning. Harald Blåtand gjorde staden till Biskopssäte redan på 900-talet. Så gamla anor finns. En resa till Århus eller Aarhus i Danmark tar några timmar med tåg från Köpenhamn.

Aarhus har varit kulturhuvudstad och det både hörs och syns

Den ungdomliga universitetsstaden har flyttat boulebanan närmare kyrkan. Århus hette Aarhus fram till 1948, då bokstaven Å infördes i danskan. Aarhus fick tillbaka sitt gamla namn 2010. Namnet kommer från Aros som betyder åmynning. Harald Blåtand gjorde staden till Biskopssäte redan på 900-talet. Så gamla anor finns.

En kyrka med centralt belägen nedgång till underjorden


Vår Frus kyrka som ligger centralt i den gamla delen och var på 1000-talet domkyrka. Går man in finner man en trappa mitt i kyrkan som går ner i underjorden. Här ligger nordens äldsta kyrka i kryptan. Den hittades när man skulle restaurera fasaden och hittade en springa som visade sig vara ett fönster till kryptkyrkan. I Kryptokyrkan kan du se en kopia av Åbykrusefixet som är Danmarks äldsta och inne i klosterbyggnaden från 1300-talet bredvid kan du se ett mosaikfönster av Per Kirkeby. Klosterbyggnaden är numera bostäder.

Vid renoveringen av fasaden hittade man en lucka ner till kryptan.

På platsen framför denna turistmagnet ligger en boulebana. En franskinspirerad vinbar Pinot med vinbutik och uteservering intill boulebanan. Här kan man låna klot om man inte har egna. Platsen ligger i de mysiga Latinokvarteret inte långt från nuvarande domkyrkan och uteserveringarna längs med Århus ån.

Vid Pinots uteservering har man fin utsikt över boulebanan.

Om man inte vill spela boule så finns världens största hamnbad i trä kantat med upplevelsecenter och fastfood. AroS är Aarhus moderna museum med utsikt över hela staden. Nere vid hamnen ligger ett supermodernt bibliotek och kulturellt samlingställe DOKK1, växthus-iglos och hus som ser ut som isberg.

Latinokvarteren har mysiga gator med gulliga uteställen

Framför allt möts man av leende människor både på gatorna och i turistmagneterna som Den gamle byn, Botaniska trädgården, Möllestien och Musikerhuset. Allt ligger på promenadavstånd men hyr man cykel finns mycket att se i omgivningarna som t ex Den oändliga bron och Moesgaard historiska Museum som har en ekologisk design.

AArhus är väl värt ett besök med eller utan bouleklot. Anne Linnets Tusind stykker (Tusen bitar) värmer i solskenet på vägen hem. Anne är från Aarhus.

Skribent: Bill Jakobsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Malmö Bouleallians
Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Besöksadress:
Bouletoftahallen, Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Kontakt:
Tel: 0700644625
E-post: This is a mailto link

Se all info