Hoppa till sidans innehåll

Boulebana i Bordeaux, Frankrike

09 MAJ 2020 09:52
I serien boulebanor tar vi oss utomlands till boulens hemland, Frankrike.
Att spela på fransk mark mot fransmän är något speciellt.
  • Uppdaterad: 09 MAJ 2020 09:52

På Place de la République som ligger nära Bordeauxs vackra Katedral bakom sjukhuset Hospital Saint-André spelas boule, petanque. Här spelar lokala profiler med allvarliga miner. På andra sidan gatan ligger Bistro Régent République. Här kan man äta och dricka både bra och prisvärt men lokalerna är slitna. Inredningen är  50-tal men man har utsikt till boulebanan både inifrån och på uteserveringen.


Franska köket är välkänt. Böderna Ahlström tar en drink före maten,

Boulebanan är en grusplan som är hård och stenig. När undertecknad var där med två vänner så började vi spela lite för oss själva men blev på bara några minuter tillfrågade om vi ville spela. Det hela slutade med att fransmännen köade för att möta de tre svenskarna.

Ett problem för oss var språket. Att räkna till 13 kunde vi men något socialt samspel utöver spelet blir det knappast. Skott heter tire på franska och att lägga heter ajouter. När vi sa att vi skulle skjuta på svenska så är jag inte säker på vad fransmännen tänkte.

I en lite tilltrasslad situation med många klot inblandade som aspiranter till bästa klot säger plötsligt en fransman ”potäter” (peut-être). Vi trodde han skulle hem och äta. Det visar sig att ordet betyder ”kanske” och inte potatis som vi trodde. Några vi spelade mot kunde engelska men räkna inte med det.

Själv har jag aldrig läst franska men min spanska fungerar bra som turist. Bordeaux ligger i landskapet Gascogne och ingick i Baskien. Även huvudbonaden baskern kan man härleda från denna gamla region men på franska heter den béret.Det finns självklart flera ställen att spela boule på i Bordeaux men Republikens plats blev vår favorit.

 

Petanque är störst i Frankrike

 

Befolkningen i Baskien kallades av romarna för vasconer. På 580-talet började man kolonisera sydvästra Akvitanien vilket område efter vasconerna fick namnet Vasconia (dagens Gascogne). Efter Spanska inbördeskriget tog Franko makten och förde en skoningslös politik mot Baskisk kultur. Det gav upphov till en miltant motståndsrörelse, ETA. Norra baskien och Frankrike ockuperades av Nazisterna under andra världskriget.

Skribent: Bill Jakobsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Malmö Bouleallians
Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Besöksadress:
Bouletoftahallen, Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Kontakt:
Tel: 0700644625
E-post: This is a mailto link

Se all info