Hoppa till sidans innehåll
Foto: Dennis Paulsson Många seriespel och SM har spelats i Halmstad.

Boulebanan i Halmstad

17 MAJ 2020 22:09
I Halmstad har det varit gyllene tider. Kärleken är en del av Halmstad. Det var också kärleken som spelade en stor del i bouleprinsen Bertils liv. Serien boulebanor i Sverige fortsätter.
  • Uppdaterad: 17 MAJ 2020 22:09

Utanför Ståhlhallen i Halmstad spelas det boule. Det var Erik Ståhl som på 1990-talet donerade pengar till bygget men det är Halmstads kommun som äger anläggningen och den drivs av Halmstads bouleallians. Svenska boulförbundets ordförande Pontus Thuresson kommer från Laxvik någon mil söder om Halmstad vid kusten.

Banorna är läggvänliga och ligger söder om Halmstad centrum vid ån Nissans utlopp och det är 200 meter till stranden. Sommarstaden Halmstad är känt för Per Gessle och Gyllene tider som till stora delar kom från orten Harplinge. Undertecknad spelade sitt första Boule SM på Halmstads Garnison 1995. Uppställningsplatsen för armens fordon gjordes om till boulebanor. Stenhårda banor, steniga och svårspelade. Bland åskådarna kunde man hitta Centerpartiets Olof Johansson, tidigare miljöminister. Jag fick spela många singelmatcher innan en Harko Verhagen slog ut mig.

Inte långt från Ståhlhallen går starten av Prinsens minne. Detta är ett halvt maraton långt lopp. En stor del av loppet springer man på den 18 km långa Prins Bertils stig som vackert slingrar sig från Halmstad ut till Tylösand. Att springa loppet för mig var väldigt speciellt. Hela min ungdom har vi haft en stuga på kusten i Halland utanför Halmstad. Den kustnära miljön kändes bekant och rofylld. Prins Bertil som stigen och loppet är uppkallat efter var Hertig av Halland men också Prins och ingick i Sveriges tronföljd. Framför allt var han känd som motorprinsen men för oss boulespelare är han bouleprinsen. I sin sommarstuga i Tylösand har han och Lilian spelat mycket boule.

 

En stilig prins som gick hem hos damerna

Prins Bertil var kung Gustav VI Adolfs och kronprinsessan Margaretas son och därmed farbror till vår nuvarande Kung. Namnet Bertil är han ensam om i kungafamiljen. 1943 var han marinattaché i London och blev förälskad i Lilian Craig. Hon var gift men skilde sig 1947. Eftersom Prins Bertils bror Gustav Adolf omkom i en flygolycka på Kastrup 1947 var han den ende tronarvingen förutom vår nuvarande kung som då var ca ett år gammal. Sverige skulle stå utan myndig tronarvinge om han skulle gifta sig med Lilian. Han gifte sig först när nuvarande kungen gift sig.

Bouleprinsen som hittade kärleken i England                 

Lillians och Bertils tillbringade mycket tid i Frankrike på franska Rivieran och kom där i kontakt med petanque. 1997 invigdes ”Boulodrome Prince Bertil de Suede” i Sainte Maxime till hans ära. Prins Bertil spelade boule med andra kändisar t ex Lasse Holmkvist 1977 och Lasse Åberg. Prins Bertil Invigde motorvägen mellan Lund och Malmö 1953.

Skribent: Bill Jakobsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Malmö Bouleallians
Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Besöksadress:
Bouletoftahallen, Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Kontakt:
Tel: 0700644625
E-post: This is a mailto link

Se all info