Hoppa till sidans innehåll
Quatre Boules Ante och Terje tämjer banorna i Lindome

Boulebanorna i Lindome

24 MAJ 2020 21:32
I serien boulebanor i Sverige har vi nu kommit lite söder om Göteborg. Håkan Berg och familjen Calderyd bor inte så långt ifrån dessa boulebanor.
  • Uppdaterad: 24 MAJ 2020 21:32

En bit öster om Lindome mot Hällesåker ligger Lindevi IP, fotbollslaget Lindome GIFs hemmaplan. Boulebanorna och parkeringsplatsen intill Lindevigården ger både enkla och svåra banor.  Parkeringsplatsen har både svårbemästrad lutning och stora stenar.

Lindome är mest känd för sin möbelproduktion som började på 1600-talet. Den var ett tillskott i kassan för bönderna under vintern. Konkurrensen blev för hård och tillverkning upphörde på 1900-talet. Bågskytteklubben i Lindome var välkänd med flera OS-deltagare under 80-talet. Det finns en del slott att besöka i trakten. Mest känt är Gunnebo i Mölndal, ett slott från 1700-talet. Här bodde George W Bush under EU-toppmötet i Göteborg 2001. Några mil utanför Kungsbacka ligger 1900-talsslottet Tjolöholm. Ett sevärt slott i Tudorstil med en vacker trädgård.

 

Lindome tillhör Mölndals kommun och i Mölndal växte undertecknad upp. Barndomen tillbringades i skogen ovanför Toltorpsdalen i gränslandet mot Göteborg. Det var först som 18-åring med körkort och bil som Lindome blev välbesökt. Det var kraftiga oljud när vårt rockband Ikognito tränade mitt i byn. Vårt korp lag i fotboll ”Järnhårda lönelaget” bestod till stor del av före detta Lindomespelare. Boule existerade inte i vår tankevärld. Livet bestod till stora delar av bilar, båtar, fotboll, innebandy, musik och fester.

Många generationer arbetade på Papyrus. Farfar Holger Jakobsson var maskinmästare. Både jag och min pappa arbetade på bruket.

Mölndal var under många år Papyrus. Pappersbruket var stadens stora arbetsgivare och Mölndal var under många år poliskt röd. Där pappersbruket en gång låg ligger numera staden mysigaste kvarter, Kvarnbyn. Här går också den jobbiga uppförsbacken mot Pixbo och Mölnlycke som kallats ”Kråkan” i folkmun. Stadens stora nöje var Åby travbana.

Skribent: Bill Jakobsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Malmö Bouleallians
Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Besöksadress:
Bouletoftahallen, Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Kontakt:
Tel: 0700644625
E-post: This is a mailto link

Se all info