Hoppa till sidans innehåll

Boulebanorna i Pildammsparken, Malmö

06 APR 2020 20:22
I serien boulebanor har jag presenterat Kumla boulebana. Denna gång står Pildammarnas boulebanor i Malmö på tur. Den gamla trojkan från Lundatiden hade köpt klot och gick med bestämda steg mot Pildammarna.
  • Uppdaterad: 06 APR 2020 20:22

Mina första boulekast gjordes på Pildammarnas boulebanor i Malmö. Vi var tre vänner som alla hade läst i Lund och hade handlat klot på sportaffären vid Triangeln. Dan, Dennis och undertecknad var entusiastiska men saknade fullständigt kunskap om boule. Vi spelade med hemmagjorda Bocciaregler men han knappt börja innan två herrar stannade till.

Malmö Festivalboule spelades i Pildammarna och undertecknad och Dennis Ahlström fick lyfta pokalen. 

Herrarna som för oss var helt okända visade sig vara  skådespelaren Håkan Paaske och inspicienten vid Malmö stadsteater, Lars Westman. De började packa upp sina klot och frågade på Göteborgska om vi ville spela. Eftersom både Dennis och jag var från Göteborgstrakten kunde vi inte säga nej till denna inbjudan.

Håkan Paaske på knä i Pildammarna. Alla håller avstånd till varandra.              Foto:Bill

Lars och Håkan lärde oss både teknik, taktik och regler och var självklart helt överlägsna. Själv bestämde jag mig för att bli skytt redan i första matchen. Det blev sedan många timmar och dagar i Pildammarna under 90-talet. Dit kom alltid den tunne Gert, konstnären Göte, Dansken, yra Janne, skådisen Björn och många fler. De flesta är döda idag liksom min kompis Dan och Lasse.

Klas Palm fixar kaffe i stugan. En av många som ser till att stugan används. Foto:Bill

På den tiden var det Leif och Lisa Boije som skötte cafét och som alltid var så vänliga. Huset är ombyggt, flyttat och numera sköts cafét av frivilliga i halvtio-gänget. Kaffe serveras och man kan värma sig och gå på toaletten i stugan. Banorna är utmanande för läggare. Pidammarnas boulebanor ligger nära Malmö sjukhus och Operan. Möllevångens alla restauranger ligger inte långt bort.

Tommy Pryts spelar i visir och det kanske håller gamarna kvar ovanför.  Foto:Bill

Korpen, Quatre Boule, Nobel, Parkens Petanque, La Boule d’Or och många andra klubbar har tränat sina lag i Pildammarna. Ett tag var det så fullt att man fick spela i gångarna för att få plats.

I Pildammarna har underteckad träffat några av de bästa spelarna i boulesverige. De som ändå gjort störst intryck under alla år är Björne och Ghettas. Fantastiska tävlingsmänniskor, utåtagerande  men också vänliga själar. Den bästa var Freddie Tapper som lärde mig plombens grunder i Pildammarna.

I serien om boulebanor
Boulebanan i Kumla

Skribent: Bill Jakobsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Malmö Bouleallians
Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Besöksadress:
Bouletoftahallen, Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Kontakt:
Tel: 0700644625
E-post: This is a mailto link

Se all info