Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bill Jakobsson Parkgångar är ofta bra och svåra boulebanor

Boulebanan på Linnéplatsen i Slottsparken, Malmö

10 APR 2020 19:27
En boulebana kan se ut lite hur som helst och grusgångarna i Slottsparken kan vara riktigt svårspelade. Speciellt det stenhårda underlaget utanför lusthuset var en riktig utmaning.
  • Uppdaterad: 10 APR 2020 19:27

Vid Pegasusstatyn i Slottsparken har många boulematcher avgjorts. Det var här allt började 1978 i Malmö enligt legenden. Ett gäng fransmän bildade klubben La Boule d’Or av bland annat  Alain Lemaire samt Younes Becher, slottsparken blev hemmabana. I Stockholm kom boulen redan under 50-talet genom Jacques Adlivankin och fick genomslag av Prins Bertil.

En vacker park som besöks av många     Foto:Bill

Sven Bernstrup var ordförande under 90-talet  och klubben var nästan på väg att läggas ner. Det var i denna klubb undertecknad började och spelade sina första seriematcher. Det sociala var mycket viktigare än tävlingsverksamheten.

Med Nils-Olof Nilsson i spetsen presenterade flera nya elitspelare en räddningsplan med satsning på elitserien. Detta var början på en ny gyllene era för klubben. För egen del utvecklades jag till en mycket bättre boulespelare under dessa år.

Äggcupen var inställd i år så vi får vänta till 2021.  Foto:Bill

På dessa banor spelas också en av årets stora tävlingar i Malmö. Äggcupen spelas på Långfredagen i La Boule d’Ors regi. Ofta har den varit första tävlingen utomhus och många har frusit under tävlingen. Det är också ett av de bästa tillfällena att visa boulesporten. Malmöitiska flanörer brukar passera och visa stort intresse för klotkastande deltagare. Under Äggcupen används Mariedals IPs byggnader för tävlingsledning, café’ och toaletter.

Ta med mat och dryck om ni ska spela länge   Foto:Bill

Bristen på toalett i närheten är ett stort problem för spontant boulespel. I parken finns café men inte i närheten. Ta med dig kaffe och något att tugga på om du vill spela länge. Närmaste centrum är Kronprinsen med system, apotek och mataffär.

Det är Carl Milles som gjort statyn Människa och Pegasus som invigdes 1950. Den grekiska mytologins saga om den bevingade hästen som ville flyga till Gudarnas boning Olympen. Pegasus låter sig inte tyglas av människor, men leds av en yngling som endast snuddar med foten vid hans vänstra vinge och i en vid bana följs de åt mot himlen och blir symboler för rätten till konstens och tankens frihet.

Människa och Pegasus av Carl Milles     Foto:Bill

Kopior av Människan och Pegasus finns i Iowa , Antwerpen, Hakone i Japan, Ekerö kommun samt på Millesgården på Lidingö. Skulpturen var symbol för den svenska ansökan om att arrangera sommar-OS 2004 i Stockholm.

Gräsänderna från dammen kan vara lite för intresserade av de rullande kloten och på andra sidan dammen ligger Kungsparken med Malmö slott Slottsträdgården. För de botaniskt intresserade är slottsträdgården en pärla och Malmö slott har både museum och akvarium. Den grekiska restaurangen Kamaki på Roslins väg och italienska Napoli inte långt därifrån är både bra och prisvärdig.

Glad Påsk

I serien om boulebanor
Boulebanan i Kumla
Boulebanan i Pidammarna, Malmö

Skribent: Bill Jakobsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Malmö Bouleallians
Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Besöksadress:
Bouletoftahallen, Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Kontakt:
Tel: 0700644625
E-post: This is a mailto link

Se all info