Hoppa till sidans innehåll
Foto: Krister Kàm Tayanin Buena suerte Jessica Johansson, Lycka till.

Jessica Johansson flyger till hetluften i Spanien.

09 APR 2019 16:08
Jessica Johansson ska packa ner sina 690g kulor. Den 2 maj börjar VM i Spanien. Där ska hon spela damsingel och damdubbel med Matilda Boström.
  • Uppdaterad: 09 APR 2019 16:08

Resan går till El Ejido på Spanska sydkusten, inte långt från Malaga och Almeria. I truppen ingår också de manliga spelarna William Silvferberg och Ali Abdi Aden som spelar herrdubbel. William och Matilda spelar mixed dubbel och Ali herrsingel. Med på resan följer också nuvarande förbundskapten Emil Nilsson och hans omtyckte och framgångsrike föregångare Anders Larsson.

Jessica har aldrig spelat boule i Spanien men har erfarenhet av både EM och VM spel. Som 16 åring spelade Jessica damtrippel i VM 2006. Laget låg under med 12-0 mot Thailand i kvartfinal och vände. Det blev brons och hålls som ett av de bästa idrottsminnena av Jessica. Listan på framgångar är imponerande

VM 2006 BRONS
Lotta Larsson, Emma Köhalmi, Matilda Boström, Jessica Johansson

EM 2007 GULD
Lotta Bromér, Jessica Johansson, Lotta Larsson, Sara Lindelöf

JVM 2007 BRONS
Precisionsskytte: Jessica Johansson

U23EM 2009 BRONS
Jessica Johansson, Matilda Boström, Lisa Claesson och Jannika Nilsson

EM 2012 BRONS
Jessica Johansson, Jenny Hamberg, Anna Theander, Rebecka Bergström

VM 2015 BRONS
Singel: Jessica Johansson

EM 2016 SILVER
Singel: Jessica Johansson

EM 2016 SILVER
Precisionsskytte: Jessica Johansson

Dessutom är Jessica en av Sveriges bästa skyttar.

Världsrekord i precisionsskytte juniorer, Longeuil, Frankrike. 47 poäng

Europarekord i precisionsskytte damer, Ankara, Turkiet 2007. 35 poäng

 

-Jag nästan föddes på boulebanan. Både min mamma, pappa och släkten spelade boule hemma i Vetlanda, Småland. Jag spelade min första turnering som 6 åring och prövade på både fotboll och handboll innan jag tog beslutet att satsa på boule. Sedan träffade jag Jocke och flyttade till Malmö. Boule är ett bra sätt att träffa en partner. Vi har samma intresse och tillbringar både långa dagar och helger på boulebanor berättar Jessica.

Sedan ett år tillbaka har Jessica och Jocke ett barn tillsamman. Boulespelet har blivit både bättre och sämre av detta. Bättre har det blivit, eftersom de negativa tankarna när boulen går dåligt, har minskat.  Sämre har det blivit av mindre träningsmängd. Jessicas träning blir numera kortare pass. Träning består av uppvärmning och fokus på lägg eller skytte, några gånger i veckan. En gång i veckan tränar hon med andra t ex singel eller match.

-Det blir oftare nu när solen tittar fram, berättar Jessica.

Hur tränar du mentalt för att klara publik och nervositet, Jessica?
- Det handlar om att komma in i sin fokusbubbla och inte tänka så mycket på vad som händer utan fokusera på det man ska göra. Blir jag störd och hamnar utanför bubblan, så brukar jag bara stå för mig själv, fokusera och gå in i mig själv. Jag tror det är väldig individuellt hur man hanterar detta.


Vilka är de viktigaste egenskaperna förutom att spela bra boule som en medspelare ska ha enligt dig? - Att man är positiv, fokuserar och inte svävar ut med massa annat. Hos vissa medspelare uppskattar man en sak och hos andra en helt annan.

Vilka förebilder har du haft i boulen?
-I Frankrike är Henri Lacroix väldigt allsidig och gör klot när det behövs. Fransyskan Marie-Christine Virebayre är också allsidig och bra.

Jessica är en av Sveriges genom tidernas mest framgångsrikaste boulespelare men också ärlig som väljer att avstå landslagsspel när motivation försvinner. Jessica är komplett och kan spela på alla positioner och är en enormt duktig singelspelare. Hon har alla möjligheter att lyckas i Spanien. Jag lovar att mamman Jessica kommer ge allt nere i Spanien. Det är en mycket rutinerarad tjej vi skickar ner i hetluften.

buena suerte Jessica

 

Skribent: Bill Jakobsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Malmö Bouleallians
Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Besöksadress:
Bouletoftahallen, Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Kontakt:
Tel: 0700644625
E-post: This is a mailto link

Se all info