Hoppa till sidans innehåll
Foto: Dennis Paulsson Det var dystra miner i presidiet på årsmötet. MBA:s ordförande Ninette Hansson var besviken på den dåliga uppslutningen och ställde inte upp för omval. Vice ordförande Kenth Svensson (t h) vill inte ta över ordförandeskapet. QUA:s ordförande Roland Bengtsson ledde mötet.

Ny kris i MBA - Ninette avgår som ordförande

23 MAR 2018 05:24
Just när man trodde att det värsta var över kom ett kraftigt bakslag. Bara 14 (fjorton) medlemmar infann sig på årsmötet och MBA:s ordförande Ninette Hansson tackade nej till omval på grund av det dåliga engagemanget.
  • Skapad: 23 MAR 2018 05:24

"Bedrövligt att se så få på mötet. Varför ska jag ställa upp då?" sa Ninette uppgivet och blickade ut över de många tomma bänkarna i Bouletoftahallen.

Ninette hade tidigare accepterat valberednings förslag på omval för ytterligare ett år, men ändrade sig under kvällen. "Ja, med den här dåliga responsen vill jag inte fortsätta. Det går tydligen bra att spela hur mycket som helst, men inte ställa upp på ett viktigt möte."

Det gick inte att ta fel på besvikelsen och ilskan. Ninette och ett antal andra eldsjälar i alliansens föreningar har lagt ned ett stort arbete för att rädda Malmö Bouleallians och Bouletoftahallen.

Sedan den nya styrelsen tillträdde i maj 2017 har ett 40-tal möten genomförts, dels styrelsemöten, men också många träffar med Fritidsförvaltningen och hyresvärden Stadsfastigheter m fl. "Det har inneburit en oerhörd belastning på oss som jobbat med det här. Skittufft", konstaterar Ninette, samtidigt som hon framhåller den viktiga insats som den förra styrelsen (med Agneta Nilsson som ordförande) gjorde när man lyckades avtala fram tre hyresfria månader. "Utan den överenskommelsen hade det inte varit möjligt att fortsätta. Då hade MBA inte överlevt".

Sedan dess har det ekonomiska läget har ljusnat betydligt och nu finns en plattform för en framgånsrik verksamhet, vilket också budgeten för 2018 visar. Men det gäller att få till en ny slagkraftig ledning som kan ta över.

Den person som många sett som en naturlig efterträdare är MBA:s vice ordförande Kenth Svensson, men han är inte beredd att ta över redan nu. Hans förhoppning var att Ninette skulle sitta ett år till, så att han så sakteliga kunde slussas in i rollen som ordförande. "Efter gårdagens möte sa han: "Nu när Ninette hoppar av så ställer inte heller jag upp". 

Därmed är ledningskrisen total. Valet av ordförande bordlades och återstoden av MBA:s styrelse kommer någon av de närmaste dagarna att ha ett snabbinkallat möte för att diskutera den uppkomna situationen. Man avundas inte valberedningen som lär få i uppdrag att ta fram en ny kandidat till posten som ordförande. Därefter ska denna/denne väljas in på ett extra årsmöte.

Kenth har varit suppleant för QUA:s representant Sven Jönhede i MBA:s styrelse, tillika vice ordförande. Nu ersätter han Sven som ordinarie, sedan denne valt att lämna styrelsen. Klas Nilsson går in som suppleant. Kenth får också, åtminstone tillfälligt, hålla i ordförandeklubban. Vi återkommer med fler detaljer om styrelsens sammansättning längre fram. 

Det var många tomma bänkar när MBA höll årsmöte på torsdagen. Bara 14 medlemmar i alliansens tre föreningar hade hörsammat kallelsen. Merparten kom från Quatre Boule.

 

Innan dramatiken kring ordförandeposten drogs igång, hann mötet fatta en del beslut enligt följande: Verksamhetsberättelsen och förvaltningsberättelsen godkändes. Revisorn Bo Friis hade i sin revisionsberättelse meddelat att "räkenskaperna var väl förda och verifierade" och rekommenderade att styrelsen skulle ges full ansvarsfrihet, vilket också skedde. 

Därefter fastställdes medlemsavgiften för föreningar som ingår i alliansen (oförändrad 2 000 kr/år) och arvodet till styrelseledamöterna (0 kr), samt verksamhetsplanen för 2018.

Styrelsens förslag till ändringar i stadgarna gicks igenom och godtogs av mötet. Punkten "Inkomna motioner" var snabbt avklarad; det fanns inga.

Under övriga punkter diskuterades huruvida MBA skulle få en anställd till hallen/kaféet och i så fall när. Ninettes svar var att förhandlingar pågår och kan dra ut på tiden och att nästa möte med Arbetsförmedlingen är bestämt till den 10 april.

Vi fick också besked på att bemanningen dagtid i kaféet är klar fram till utesäsongen börjar om en månad.

Skribent: Dennis Paulsson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Malmö Bouleallians
Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Besöksadress:
Bouletoftahallen, Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Kontakt:
Tel: 0700644625
E-post: This is a mailto link

Se all info