Hoppa till sidans innehåll
Foto: Dennis Paulsson Alliansens två föreningar Fjädern och QUA stötte på varandra i 32-delsfinalen i V65-trippeln. På bilden ses Klas Nilsson, Marianne Lilja Nilsson, Barbro Hansson och Tomas Wilson.

QUA vann rysare mot Fjädern i SM-slutspelet

20 JUL 2017 21:22
Klas Nilsson, Tommy Ljungkvist och Marianne Lilja Nilsson är dagens QUA-hjältar. I trippelspelet för V65-klassen noterades enbart segrar och på fredagen spelar de kvartsfinal. På vägen dit besegrades bland andra Fjädern med 13-12 i en riktig rysare.
  • Uppdaterad: 20 JUL 2017 21:45

Det var i 32-delsfinalen som alliansföreningarna stötte samman. Lagen följdes åt hela matchen igenom och det var ytterst små marginaler som skiljde åt i en välspelad match. Gunnel Hansson, Barbro Hansson och Tomas Wilson bjöd mycket vasst motstånd.

Avslutningen var dramatisk. Vid ställningen 12-12 hade QUA ettan inne och ett klot kvar medan Fjädern hade fyra. Gunnel missade två skott och Tomas två, men på det sista touchade han lillen som flyttades cirka en halv meter. Där hade QUA turen med sig då Tommys ena klot var något närmare än motståndarens bästa.

Motståndarna i 16-delen var Luleå. Inledningsvis såg det ut att bli en promenadseger. Ledning med 8-0, innan norrlänningarna vaknade och kom ikapp till 6-9. Men Klas, Tommy och Marianne stod distansen ut och kunde vinna med 13-6. Luleå hade i omgången tidigare slagit ut Fjäderns trio Ronny Andersson, Gullan Hallberg och Björn Hansson med 13-9, sedan de tursamt fått en sexpoängare efter en oavsiktlig lillenflytt.

Landvetter var motståndare i åttondelen. Lagen följdes åt långt in i matchen, innan QUA kunde gå ifrån och säkra seger och avancemang till kvarten. Avslutningen var elegant med två fina lägg av först Tommy och sedan Klas. Spelet dessförinnan fungerade också fint för alla tre. Marianne fortsatte med de fina lägg hon skämt bort oss med även tidigare i veckan.

Morgonens gruppspel (pool) blev en enkel historia. Det började med en walk over som följdes av en 13-0-seger - och sedan fem timmars väntan.

I V55-klassen lyckades trion Bill Jakobsson, Michael Uppström och Jaime Higa bäst. Två vinster i poolspelet 13-5 och 13-4, vilket gav gruppseger och direkt avancemang till åttondelen. Detta beroende på att seedat lag var med i gruppen. Det laget bestod av två tredjedelar av veteranlandslaget från Maria BK i Stockholm. De gick vidare som pooltvåa.

Boule von Platen från Motala stod för motståndet i åttondelen. QUA stack till ledning med 10-4, där Bill och och Micke var klockrena med sina lägg liksom Jaime med skotten. De hade till och med chansen att gå ut i omgången efter när motståndarna var tomma och våra "gubbar" hade tre klot kvar och cirka fyra decimetter att lägga in på. Tyvärr misslyckades de helt. Och när sedan Boule von Platen fick tag i lillen valde att spela på långt avstånd tappade både läggare och skytt i QUA precisionen. 

Luleå kunde med både skicklighet och tur komma ikapp och förbi till seger med 13-10. Bland annat skott som missade målet men i stället studsade in som etta. 

Bills kommentar: "Nu slipper jag bada i fontänen på Stortorget" (i Vetlanda, alltså), vilket han hade lovat om det blev medalj.

Ett lag som överraskade stort var Jan Ohlin, Ronnie Sjöberg och Åke Landgren som tog hem sin pool via två raka segrar. Bra gjort av de orutinerade killarna att gå in mot på papperet bra motståndare och spela helt respektlöst. Lite flyt fanns det dock med i spelet. I matchen mot seedade Boulero från Stockholm avgjorde en lillenflytt. Och inte vilken flytt som helst. Vid ställningen 10-10 var motståndarna tomma och QUA hade fyra klot kvar. Åke Landgrens lägg/skott skjutsade iväg lillen ett par meter. Sedan var det generande enkelt att lägga in tre klot till seger.

Tyvärr blev det sedan sorti direkt i 16-delen mot ett starkt lag från Boo (13-2). De verkade inte särskilt nedslagna för det utan konstaterade helt kallt att de förlorat mot ett mycket bättre lag.

Dagens största besvikelse var Sven Jönhede, Anders Tapper och undertecknad. Vi började som ett elitlag och slutade i gärdsgårdsserien. I första matchen mot Le Petit från Laholm var det ledning med 8-1 efter lysande spel, innefattande både lägg och skott.

Motståndarna började hänga med huvudena och trodde sig vara på väg mot en klar förlust. Då hände det som inte får hända, men ändå gör det. Samtliga spelare i QUA tappade flytet. Anders var i det skedet den ende som någotsånär höll måttet.

Det värsta var att det dåliga spelet höll i sig i matchen efter mot  Don Camillo från Lessebo i Småland. Ett lag som vi normalt slår alla dar i veckan. Enkla saker gjordes svåra och ingenting stämde. Bara uselt.

I morgon, fredag, väntar, förutom fortsättningen av trippeln, även den avslutande dubbeln vars slutspel avgörs på lördagen.

Skribent: Dennis Paulsson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Malmö Bouleallians
Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Besöksadress:
Bouletoftahallen, Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Kontakt:
Tel: 0700644625
E-post: This is a mailto link

Se all info