Hoppa till sidans innehåll
Boulebanor utanför Äpplegården

Äpplegårdens boulecenter – Staffanstorp

18 NOV 2020 15:11
Bouleklubbarna riskerade att bli hemlösa i Staffanstorp. En gammal fallfärdig lada från 1800-talet erbjöds av kommunen och en stor renovering påbörjades. Serien om boulebanor fortsätter.
  • Uppdaterad: 18 NOV 2020 15:11

Staffanstorp under 1800 talet var inte mycket mer än några gårdar, sockerbruk, gästgiveri och lite senare en järnvägsstation. Det var först på 1950-talet som Staffanstorp växte. Äpplegårdens byggnader är från 1800- och 1900-talen. Gården ligger i en mindre park som numera omges av skolor, villor och flerbostadshus uppförda efter 1950. Tre sammanbyggda ekonomilängor sluter gården i söder. I norr ligger den friliggande mangårdsbyggnaden.

Bouleklubben var i svinstallet på Staffanstorps gamla sockerbruk. Staffanstorps kommun skulle bygga en ny stadsdel, Sockerstan. Detta skulle göra boulespelarna i Staffanstorp hemlösa. Anders Månsson och Bernt Bankemo var tvungna att handla och sammankallade PRO, SPF och Staffanstorps Bouleklubb till ett möte. Det blev en skrivelse till kommun som efter mycket förhandlande och arbete slutade med att man fick använda en gammal lada på Äpplegården.

Äpplegården var behov av kraftig renovering bland annat nya takstolar. Efter ca: 3 800 timmar av frivilligt och ideellt arbete så stod hallen färdig att invigas den 1 september 2017. Numera finns det fina banor utanför också.

Inomhus kan banorna se enkla ut. På vissa platser är det mjukt och på andra stenhårt. Ett till synes perfekt lägg kan hoppa åt sidan och bli värdelöst. Att ta nerslag är viktigt men ibland är det riktigt svårt att läsa vad som finns under sanden. Det finns en skyttematta att låna om man vill träna precisionsskjutning.

Det finns mycket som är bra tänkt i boulehallen. Undertecknad gillar att man lagt ut måttband till banorna och att man i ändarna har gjort små urholkningar för att lägga upp döda klot. Eftersom golvet är kaklat i kafédelen så får man inte ha klot där. Att ha kakel och stålklot är en dålig kombination. Ett tappat klot kan förstöra golvet. Förbudet att ta in klot in skapar problem. Det finns fina hyllor men vill man ha sina klot tätt intill sig så har man problem.

 

Att råka ut för en Fanny betyder att man förlorar med 13-0. En Fanny borde i denna lokal gå under namnet Tiffany tycker undertecknad. Staffanstorps största kändis är Tiffany Persson som jobbade på  frisörsalongen Diana men enligt obekräftade uppgifter arbetstränar efter att ha gått i väggen. Vi får hoppas  på en damtrippel med hennes väninnor Angela och Gun i hallen.

Inom Staffanstorps kommungränser låg en gång en mycket känd vallfärdsplats, Uppåkra. Det var under romartiden 100 f.Kr. som Uppåkra började sin stormaktstid. Uppåkra blev en av de största bosättningarna Norra Europa.

Uppåkra borde varit imponerande för dom som levde på denna tid. Långhus, verkstäder, ugnar, förråd och fähus låg utspridda över en yta som täckte minst 44 hektar. Ett palats i trä och ett tempel för gudadyrkan och offer. Uppåkras heliga betydelse var säkert en av anledningarna till den långa och unika kontinuitet som detta maktens center hade i omkring ett millennium. Birkas yta var bara 7 hektar och varade i bara 200 år.

Att området var bebott redan under stenåldern och bronsåldern står klart. Vad som hände i slutet av Järnålder vid medeltidens början vet man inte. Plötsligt flyttas centrum från Stora Uppåkra till Lund. Staden Lund grundades på 900-talet som ersatte Uppåkra som religion- och maktcentrum i danska Skåne. Från denna tid kommer också Uppåkrastenen med runorna, Namne reste sten denna efter Toke, broder sin, han vart väster(ut) död.

Skribent: Bill Jakobsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Malmö Bouleallians
Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Besöksadress:
Bouletoftahallen, Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Kontakt:
Tel: 0700644625
E-post: This is a mailto link

Se all info