Hoppa till sidans innehåll

Boulebanorna i Arlöv

16 SEP 2020 12:16
Arlöv är för många synonymt med Hanna från Arlöv. Smedkulans boulecenter i Arlöv borde fler känna till. En vacker plats mitt bland höghusen. Serien om boulebanor fortsätter.
  • Uppdaterad: 16 SEP 2020 12:16

I utkanten av Malmö ligger Arlöv. I närheten låg en gång ett tvätteri som hette förenade fabriksverken och om det handlar "Hanna från Arlöv". En låt av Nationalteaterns rockorkester. Deras rockmusik var tung och politisk. På ölstugorna i Haga i Göteborg spelade musikern Ulf Dageby för pundare, arbetslösa och alkoholmissbrukare men också målare, journalister och musikintresserade. Arlöv blev kännt i hela Sverige genom denna visa.

 

Höghusen bildar bakgrund     Foto:Bill

 Arlöv påminner om Angered i Göteborg. En sovstad med höga hus, centrum och storstaden inom bussavstånd. Mitt ibland höghusen och betongen ligger en idyll i Arlöv. Det är inte Burlövs centrum jag tänker på utan Smedkulans bouleanläggning.

Smedkulans bouleklubb har många yngre spelare.   Foto:Bill

Mitt ibland höghusen ligger en sommarstuga och i en cirkel runt om ligger boulebanor. På baksidan av huset har man kopplat ihop en arbetsbod med toalett etc. Utanför boulebanorna finns ett staket till Svenhögsparken utanför. En vägg av höghus hindrar sikten men gör inte så att platsen känns instängd.

Utmärkande för Smedkulan är bra organisation och information   Foto:Bill

För hade vi blomsterlådor men det blev vandaliserat berättar, Anders Neroth och pekar på ett problem med just den typen av områden. "För en vecka sedan hade vi inbrott och dom stal inte bara en storbilds TV och musikanläggning utan slog sönder saker i huset. Vi får börja med att städa innan vi starta träningarna", säger Anders.

I Smedkulan träffas unga och gamla och har trevligt tillsammans. Här kan denna typ av kriminalitet motverkas. Jag skulle tro att stölden gjordes av någon ganska ung i närområdet och troligtvis drogpåverkad och avundsjuk på hur fint och roligt andra har det.

 

Smedkulans sommarvilla byggdes år 2000 och den har alltså 20 års jubileum i år. Ni i Smedkulan har all anledning att känna er stolta. Jag hoppas områdets ungar hittar till er och inser hur kul boule kan vara.

 

 Hanna från Arlöv

Texten till Hanna från Arlöv gjordes av Ulf Dageby 1974. Han inspirerades av tidningsartikel i Proletären från 1973 där Hanna Löv intervjuades och tyckte det var för varmt på tvätteriet. Verklighetens Hanna var varken kommunist, strejkledare eller från Arlöv. Tvätteriet låg på Strömgatan i Malmö och någon strejk blev det aldrig och fläkt blev aldrig installerad trots hettan i tvätteriet.

 Nationalteatern

Nationalteaterns var en teater med rötterna i Lund. Det var studenter som under 60-talet samlades i Lilla teatern i Lund. Efter en pjäs om Latinamerika startade man Gorillateatern. Gorilla teatern framförde pjäsen Nick Carter – Dubbelagenten på en fritidsgård i Kirseberg, Malmö.Gorilla teatern splittrades och Nationalteatern bildades 1969. Det var först på 70-talet som Nationalteatern flyttade till Backa i Göteborg och en renodlat rockband bildades.

Skribent: Bill Jakobsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Malmö Bouleallians
Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Besöksadress:
Bouletoftahallen, Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Kontakt:
Tel: 0700644625
E-post: This is a mailto link

Se all info