Hoppa till sidans innehåll

Det sitter i väggarna

08 OKT 2020 18:24
Historiska vingslag med storkar, brinnande facklor, paviljonger och världskrig. Kommunalt samarbete och spelet om en kåk.
  • Uppdaterad: 08 OKT 2020 18:24

Borgebyslott utanför Bjärred har en trelleborg från Harlads Blåtands tid, kring 990. Slottet har byggts, bränts och innehavts av olika danska och svenska adelsmän. Den sista greven Raoul Wachtmeister spelade bort sin förmögenhet och fick sälja till bonden Lars Pehrsson från Österlen.

Det var Lars dotter Hanna som gifte sig med Ernst Norling. Ernst Norling är känd för sina storkar, han målade ofta landskapsmotiv men hans storkmålningar var populära. Affischen för Baltiska utställningen i Malmö 1914 är ett bra exempel på detta

Storkmålaren kallades Nordling© Malmö stadsarkiv

Baltiska utställningen 1914 var verkligen storslagen. Tivolit med bergodalbana, Restauranger och utställningar. På Pildammarna kunde man färdas med både ångbåt, gondoler och pedalbåtar. Världens högsta trätorn kunde beskådas, de mesta i jugendstil. Arkitekten Boberg var ansvarig och känd från Stockholmsutställningen 1897.

Svenska kungen Gustav V Adolf som är mest känd som tennisspelaren, Mr G invigde utställningen men även danska kungen Kristian X var på plats. Utställning blev mindre lyckad eftersom första världskriget bröt ut. Både tyskar och ryssar lämnade i all hast utställningsområdet. Margaretha paviljongen är den mest kända byggande som finns kvar men en annan lite paviljong är lite extra kär för oss boulespelare.

Acetylenpaviljongen© Malmö stadsarkiv

Svenska karbidbolaget från Göteborg hade en paviljong med brinnande facklor på. Den kallades Acetylenpaviljongen och marknadsförde acetylenljuskastare, acetylensvets, acetylengeneratorn Omega samt en acetylenglödljus-brännare. Den flyttades efter utställningen till Ystads idrottsplats och användes som omklädningsrum innan den återvände till Pildammarna år 2003.

Facklorna på taket har ersatts av bouleklot och fiskmåsar      Foto:Bill

Genom ett fantastiskt arbete över kommunalgränserna med hjälp av Malmö förskönings- och plateringsförening kom ännu en byggnad från Baltiska utställningen tillbaka. Det var Quatre Boules Lynn Ljungberg som fick äran att inviga paviljongen vid boulebanan. Numera är det eldsjälar i halvtio-gänget som sköter och tar hand om paviljongen och boulebanorna vid Pildammarna.

Skribent: Bill Jakobsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Malmö Bouleallians
Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Besöksadress:
Bouletoftahallen, Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Kontakt:
Tel: 0700644625
E-post: This is a mailto link

Se all info