Hoppa till sidans innehåll
Foto: Dennis Paulsson Inga övertramp här! Lisa Köhalmi höll sig till reglerna när hon delade med sig av sina kunskaper till medlemmarna i alliansföreningarna QUA, Fjädern och PRO.

Fullt upp i fem timmar för boulebasen

16 FEB 2017 18:47
Lisa Köhalmi, Sydsvenska bouleförbundets ordförande och domaransvarig, körde ett riktigt maratonrace i går eftermiddag och kväll. I hela fem timmar besvarade hon frågor från vetgiriga medlemmar i Malmö Bouleallians föreningar.
  • Skapad: 16 FEB 2017 18:47

Inga övertramp här! Lisa Köhalmi höll sig till reglerna när hon delade med sig av sina kunskaper till medlemmarna i alliansföreningarna QUA, Fjädern och PRO.

Regelkursen som drog runt 40 intresserade delades upp på två genomgångar så att alla skulle få chansen att ställa just sina frågor till Lisa. Och vilket bombardemang det blev! Frågorna haglade och så fort en fråga avhandlats dök det upp en ny. Allt från färgen på lillen till bestraffningar vid regelbrott.
”Det är så här jag vill ha det, aktiva, engagerade människor som tar upp saker de undrar över och som vi kan diskutera tillsammans. Jag sysslar inte med korvstoppning.”
Redan vid första genomgången kl 15.00 förstod man att medlemmarna i QUA, Fjädern och PRO hade laddat för det här mötet. Väl pålästa på regelverket och utrustade med allehanda spörsmål.
Efter drygt två timmar var det fortfarande full aktivitet och god stämning.
Ett och annat glatt skratt blev det också. Inte minst när en av deltagarna frågade vad som gällde om man kastade ut ett klot på vilket magneten råkade sitta kvar. När skratten lagt sig kunde det konstateras att det kastet var ogiltigt eftersom magneten förändrat klotets egenskaper.
Det utlöste också en hel del munterhet när det talades om att mäta avståndet till lillen. En av damerna i sällskapet fick till det riktigt ekivokt. ”Alla karlar tror de har precis en meter mellan benen när de ska stega upp avståndet.”
Visst har vi kul på våra möten!
Frågorna som ställdes var ganska likartade för båda grupperna. Undertecknad satt med vid båda genomgångarna och kunde notera en cirka 90-procentig samstämmighet. Kanske inte så underligt. Det är vissa problem som det ofta snackas och bråkas om vid matcherna. Ringens placering är en sådan. Var ska den läggas när nästa omgång börjar? Får man lov att flytta den efter eget önskemål? Ska det vara en meter till linjen eller får man placera ringen tätt intill?
Kloten är ett annat hett objekt. När ska ett klot betraktas som dött? Räcker det att en del av klotet passerat linjen eller måste hälften vara över eller rentav hela klotet och är ens det tillräckligt? Vad händer om ett klot råkar stoppas av en medspelare respektive motståndare? Vem ska ta bort de klot som gått döda och studsat in på banan igen? Och om ingen gör det - kan de bli ”levande” igen?
Linjer som dras upp med linor vållade också en del huvudbry. Dåligt spända linor, som ger efter för lillar och klot eller så hårt spända att lillar och klot stannas upp och inte rullar ut. Olycksrisken är också påtaglig, då det är lätt att snubbla på linorna, vilket ofta händer, men turligt nog leder det sällan till svårare skador. I fjor var det dock en incident i Bouletoftahallen då en dam bröt handleden vid ett sådant fall. Vems ansvar är det att minimera de riskerna? Är det arrangörens eller domarnas, eller bådas?
Just domarnas agerande vid tävlingar togs också upp. Lisa sade sig lita på sin domarkår, men medgav också att de givetvis kan göra fel emellanåt. ”Men man måste alltid respektera domarna. Punkt. De gör sitt jobb efter bästa förmåga. Är man inte nöjd med ett domslut, ska man inte börja käfta med domaren, utan vända sig till tävlingsjuryn och lämna in en protest direkt.”
Och så den viktigaste punkten av alla, som Lisa återkom till gång efter annan. ”Visa sportmanship eller boulemanship, om spelarna är justa mot varandra löser sig det mesta. Även om det är en tävling är det viktigt att tänka på att vi håller på med boule för att vi tycker det är så förbaskat roligt.”
Till slut ett råd till andra klubbar: Boka in Lisa Köhalmi, eller någon annan sakkunnig, för en genomgång av reglerna! Det är nyttigt för både den erfarne, som tror sig kunna allt, och den som är ny i sporten.

Skribent: Dennis Paulsson
Epost: This is a mailto link

Ja tack!
Jag vill gärna få nyhetsbrev från Malmö Bouleallians. 
   
   OBS!
Bouletoftahallen öppen med anpassning

 

 

 

fjadern_side

 

Bildresultat för youtubelogga

Se boulefilmer på Youtube.

 

Bildresultat för vädersymboler

Vädret i Malmö

Postadress:
Malmö Bouleallians
Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Besöksadress:
Bouletoftahallen, Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Kontakt:
Tel: 0700644625
E-post: This is a mailto link

Se all info