Hoppa till sidans innehåll
Foto: Dennis Paulsson En liten fika i pausen sitter fint. Här är det Jan Ohlin, Klas Nilsson och Tommy Ljungkvist som samlar kraft inför nästa omgång.

Härlig dag med hygge i Hedebos nya hall!

26 OKT 2017 23:36
Hemma igen efter en trevlig dagsutflykt till Danmark. Fyra medlemmar i Quatre Boule tog bilen över sundet och deltog i Boule Hedebos Torsdags Petanque. En serie dubbeltävlingar där bredden och toppen möts och trivs.
  • Uppdaterad: 26 OKT 2017 23:58

Här fanns allt från landslagsspelare (Lasse Machholdt Ditmar) till rena hobbyspelare som plockar fram kloten när lusten faller på. En härlig blandning och en härlig stämning. Det danska gemytet är inte en myt. Mottagandet var nästan överväldigande. Alla vi pratade med hälsade välkomna och önskade lycka till.

Gratis kaffe hela dagen plus hembakad chokladkaka på eftermiddagen. Förstapriset i tävlingen var två flaskor vin vardera till vinnarna (vi är ju i Danmark). Startavgiften nästan skamligt låga 40 dkr/lag.

Undertecknad tillsammans med Klas Nilsson, Jan Ohlin och Tommy Ljungkvist fann sig väl tillrätta i miljön, den nybyggda imponerande hallen i Karlslunde ett par mil söder om Köpenhamn. Måtten är cirka 60x25 meter (grovt räknat) med 20 banor på tre meters bredd och 15 meter långa.

Tommy Ljungkvist, Jan Ohlin och Klas Nilsson på väg in till hallen.

 

För fjorton dagar sedan hölls veteran-EM i detta "boulepalats". Sverige slutade trea, liksom i fjor. Lasse Franck som bevakade evenemanget för Svenska Bouleförbundet påpekade att banorna var svårlagda och bestod av ett grustäckt betonggolv. 

En av dansk boules stora profiler Glenn Bernstein fanns på plats och medverkade i tävlingen. Han påstod att underlaget inte var betong utan asfalt och fick instämmanden från flera andra i det uttalandet. I så fall är det en synnerligen betongliknande asfalt, ljus och hård.

Men som sagt svårlagt, vilket bäddade för ett offensivt spel. Men det gällde att skjuta på järnet, annars blev det lätt en retfull studs över målklotet. 

 

 Halleluja, vilken hall!

 

Hallen är värd några rader till. Boule Hedebos ordförande Poul Holdrup berättar att den invigdes i våras och kostade cirka 15 miljoner att bygga. I den summan ingick även tennishallen som inryms i samma byggnad med delad entré i mitten. Kommunen bekostade hela kalaset, utom 150 000 dkr som Boule Hedebo fick skjuta till.

Formellt är det nu idrottsklubben Karlslunde IF som står som ägare. Greve kommun bekostar driften av anläggningen (el, värme m.m).  Första året beräknas den uppgå till 570 000 dkr, vilket utgår som bidrag till KIF. Tennisklubben tillsammans med Boule Hedebo betalar ingen hyra, men de ansvarar för den sanitära biten med skötsel av toaletter och all städning och rengöring i byggnaden. Kostnaden för det tros uppgå till runt 40 000 dkr/år, varav Boule Hedebo står för två tredjedelar, då de disponerar ett större utrymme. 

Med denna prisbild har klubben råd till offensiva satsningar. Under de senaste veckorna har man i annonser i dagstidningen erbjudit alla personer från 55 år och uppåt gratis spel en kväll i veckan under resten av 2017. Första träffen i tisdags lockade 65 intresserade. Poul hoppas att kanske 20-30 av dem kan bli medlemmar till nästa år.

Poul Holdrup är ordförande Boule i Hedebo. Han har råd att bjuda på ett leende.

 

Klubben har just nu cirka 300 medlemmar. Förutom medlemsavgiften på 600 dkr betalar de endast 50 dkr/år för en nyckelbricka som ger tillgång till hallen, som är öppen från klockan sex på morgonen till midnatt. Alla dagar året runt. Enda begränsningen är när det arrangeras tävlingar.  

Hallen ligger i ett idrottskomplex med flera andra anläggningar. Poul Holdrup räknar upp de olika sporterna som utövas på området: De är, förutom boule och tennis, badminton, gymnastik, karate, bordtennis, fotboll och fitness. Snart tillkommer också volleyboll.

Om man begrundar ovanstående kan man bara konstatera: Olika falla ödets lotter. Medan Malmö Bouleallians kämpar för sin överlevnad så lever Boule Hedebo i överflöd. Inte utan att man blir lite avundsjuk. Pouls lösning på problemet, "flytta hit", är inte helt realistiskt.

Nog om detta - hur gick det nu för de två svenska dubbelparen i tävlingen, där 20 lag deltog? Hyfsat, får man väl säga. Klas och Tommy slutade fyra med tre segrar av fyra medan Jan och Dennis la beslag på en sjätteplats efter två vinster.

Två vin(n)are - Jörgen Slot och Erik Erlandsen.

 

Högst upp på prispallen hamnade det danska elitparet från Hvidovre Petanque , Erik Erlandsen och Jörgen Slot (den senare uttagen i årets veteranlandslag) med full pott och plus 35 i klotdfferens. 

Tävlingen bestod av fyra omgångar som vardera tidsbegränsades till 50 minuter. Det hela var över på 4,5 timmar med en halvtimmes paus för lunch. 

Boule Hedebos Torsdags Petanque ordnas ytterligare två gånger i år, den 9 november och den 23:e. Se inbjudan här.

Två glada grabbar, Jan och Klas, hämtar lite frisk luft denna sköna, men något blåsiga höstdag. 

Klart att den breda gången genom hallen ska heta så. 

En generös gåva från två medlemmar i föreningen. Värde cirka 100 000 dkr.

 Klas Nilsson under uppvärmningen till tävlingen.

 Det går runt, både för klubben Boule Hedebo och på den praktiska poängräknaren.

Boulehallen och tennishallen delar på utrymmet i den stora byggnaden.

Skribent: Dennis Paulsson
Epost: This is a mailto link

Ja tack!
Jag vill gärna få nyhetsbrev från Malmö Bouleallians. 
   
   OBS!
Bouletoftahallen öppen med anpassning

 

 

 

fjadern_side

 

Bildresultat för youtubelogga

Se boulefilmer på Youtube.

 

Bildresultat för vädersymboler

Vädret i Malmö

Postadress:
Malmö Bouleallians
Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Besöksadress:
Bouletoftahallen, Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Kontakt:
Tel: 0700644625
E-post: This is a mailto link

Se all info