Hoppa till sidans innehåll
Herman Thorell stolt över Fyrlingen och sin klubb från Toarpsdal.

Herman Thorell – svensk boules Cicero

01 NOV 2020 15:57
Den nya ordföranden i förbundsstyrelsen blev Herman Thorell. Här fortsätter reportageserien om de nya i förbundsstyrelsen och nu har turen kommit till denna talskickliga man som har ett stort hjärta för hembygden, Toarp och demokratifrågor.
  • Uppdaterad: 01 NOV 2020 15:57

Bouleintresset började för många år sedan, på skoj. På somrarna spelade Herman boule med sin bror Mattias. Första tävlingslicensen fick Herman år 2005 som 30 åring. Läggare har varit normalpositionen i många år men numera blir det allt oftare mittspelare. En kvartfinal i dubbel under SM samt några DM guld har de blivit genom åren.

- Mest minnesvärd är mitt DM-guld i singel från 2012 då jag slog de flesta förhandsfavoriterna på vägen fram till titeln, berättar Herman

Herrman har också varit framgångsrik som friidrottare och sprang en junior SM-final  och har fortfarande distriktsrekordet i Västergötland för seniorer på 400 meter häck med 53.27. Numera är det långdistans som gäller, att spinga 1,5 mil till arbetsplatsen var otänkbart för några år sedan. Nu är det att må bra som är viktigt. Herman är utbildad lärare i svenska och samhällsorientering för årskurserna 1-9.

- Idag jobbar jag som studiecoach, där fokus är att ta hand om de kids som av olika anledningar har svårt med skolan, samt tar hand om konflikter. Jag har också särskilt ansvar för skolans elevhälsa och pluggar en internutbildning i Borås stad som heter Framtidens chef, utvecklar Herman.

Dessutom jobbar Herman som helgvikarie  på Borås tidnings sportredaktion.

- Journalistyrket är en gammal barndomsdröm och det känns jäkligt häftigt att få testa på det. Skriver artiklar och kommenterar live-idrott på deras web-sändningar.

”Det är en gammal lantbrukarbygd där min släkt på pappas sida levt i flera generationer. ”

Det var i Toarpdal som Herman tillsammans med sin fru Birgitta och Mattias med sin fru Kaisa startade Club boule la Pomme de Pin. Birgitta, Herman och sonen Simon bor precis invid boulebanan i Toarpsdal, som räknas som föreningens hemmabana. Vid banan står också en ståtlig men liten gran, som kom att hjälpa till vid namngivningen åt föreningen. Pomme de Pin betyder nämligen grankotte på franska.

Toarpsdal station        Fotograf:Erik Rydell

- Det är en gammal lantbrukarbygd där min släkt på pappas sida levt i flera generationer. För 50-100 år sedan var orten levande med tågstation och affärer. Idag är den ganska sömnig, men har sakta börjat vakna till liv igen. Min pappa bodde i en vaktmästarbostad i ett missionshus när grannen skulle sälja sitt hus. Vi letade samtidigt hus och pappa fixade så att vi fick komma på privatvisning. Vi föll direkt och har nu bott där sedan 2003.

”Jag är idag både klokare och friskare än tidigare”

Som många andra inom läraryrket och förresten i hela samhället så har även Herman drabbats av en depressionssjukdom.

- Jag är idag både klokare och friskare än tidigare, mycket tack vare att jag med jämna mellanrum går på terapisamtal hos en väldigt duktig psykolog. Jag tycker också att det är viktigt att prata om det offentligt, då det funnits ett tabu kring psykisk ohälsa historiskt, berättar Herman.

Hur tror du det kommer påverka ditt arbete i förbundsstyrelsen?

- Jag tror inte så många kommer märka av det utanför min närmaste krets. Jag kan bli ovanligt trött ibland, men numera vet jag när jag ska vila och lägga undan saker. Dessutom har jag vänner, familj och arbetskamrater som bryr sig om mig och kan säga till mig att varva ned. Jag har dessutom utvecklat en sida jag tidigare var dålig på, nämligen att säga ifrån när jag tycker saker i min omgivning är tokiga. Det är delvis därför jag sitter med i förbundsstyrelsen idag.

”Man möter ofta sitt öde på den väg man valt för att undvika det!” - Jean de La Fontaine

Herman är historiskt intresserad och är mycket delaktig i byalaget och sitter som sekreterare i styrelsen. De anordnar sommarfester, integrationsboule för bygdens nyanlända i samarbete med företagarföreningen och Svenska kyrkan.

Cicero var en romersk statsman, advokat, talare och retoriker, som anses vara den mest inflytelserika personen inom retorik i västvärlden. Genom sin talskicklighet och sin förmåga att få massorna med sig blev han en av de mäktigaste och mest inflytelserikaste i romarriket. Hans motståndare var erkänt starka och grymma , Pompejus, Julius Caesar, Octavianus som blev Augustus samt Marcus Antonius. Cicero blev ovanligt gammal, för att vara politiker under romartider. Där avrättningar och mord var vanliga.

Romarrikets Cicero

Cicero har också gett upphov till ordet ciceron som betyder vägvisare eller ledsagare. Herman har agerat ciceron senast på Boule SM i Linköping under finalpassen och är en mycket skicklig ciceron. Herrman är också en skicklig talare och det var hans uppriktiga vilja att förnya och förbättra förbundet som till slut avgjorde valet på förbundsmötet.

Vilka organisatoriska förbättringar kan vi göra i svens boule?

- Rätt personer ska göra rätt saker och de som fått förtroendet att utföra en uppgift ska också få förtroendet att arbeta med det i lugn och ro. Dessutom måste vi bli bättre på att ställa krav på varandra, från förbundsstyrelse via distrikt ned till föreningar. Jag kommer verka för att öka samhörigheten och engagemanget.

”Jag ska väl mest se till att det hela snurrar på, vilket är en mycket tacksam uppgift så här långt.”

Du vill att rätt person gör rätta saker. Hur ser arbetsfördelningen ut i nya styrelsen?

- Carina Lagerlöf är sekreterare, med allt som hör den rollen till. Sofia Asp ekonomiansvarig, dessutom med god insikt i RF:s olika delar via att hon är anställd inom idrottsrörelsen. Carina Forsberg är ansvarig för utvecklingskommittén och den driver hon tillsammans med Anita Dahlerus. Jonas Almquist är ansvarig för kommunikationsutredningen men har också en gedigen kunskap kring ungdomsfrågor och mycket annat. Rasmus Kling driver en organisationsöversikt och har en fantastiskt analytisk förmåga och en väldigt bra blick för organisatoriska frågor i stort. Lasse Franck arbetar främst med internationella frågor och har ansvar för dessa kontakter somt för landslagskommittén. Mattias Thorell är ordförande för tävlingskommittén och drivande i SM-kommittén, med ett jäkla driv för och kompetens kring svensk tävlingsboule. Och jag ska väl mest se till att det hela snurrar på, vilket är en mycket tacksam uppgift så här långt.

”Att alla kan delta på lika villkor och utöva sporten tillsammans.”

Dina demokratiska värderingar verkar starka. Hur ser du på jämlikhet och jämställdhet i förbundet. Hur ser det ut idag och vad bör förbättras?

- Ja, jag brinner för både demokratifrågor och jämställdhetsarbete, både i föreningslivet och i samhället i stort. Eftersom boulen till sin natur är väldigt jämställd tycker jag  att det är något vi ska ta fasta på. Visst ska vi värna olika gruppers intressen och behov, men vi måste i större utsträckning också använda oss av det unika för boulen; att alla kan delta på lika villkor och utöva sporten tillsammans.

-Vad gäller jämställdheten mellan män och kvinnor ska vi på förbundsnivå föregå med gott exempel och där tycker jag att det ser ganska bra ut. Vi har jämn fördelning i såväl styrelse som i flera kommittéer.

-Sedan kan jag tycka att vi måste lyfta fram och arbeta med andra frågor också, t.ex. HBTQ-aspekter, spelare och engagerade med invandrarbakgrund, etc. Det är viktiga frågor för såväl idrottsrörelsen i stort som boulen specifikt.

-Vidare måste gruppen äldre utövare få känna ett större förtroende för förbundsarbetet. Här tror jag att en veterankommitté kan göra stor nytta och  jag både hoppas och tror att den kan komma igång snart. Det är viktigt att ta tillvara den gruppens intressen.

Delaktighet är en annan viktig fråga för Herman som tillsammans med sin bror Mattias har bjudit in gäster och boulesverige till sin Pod de Petanque.

- Det är inte omöjligt att vi fortsätter köra Pod de petanque under vår tid i Förbundsstyrelsen, men vi har pratat om att köra en variant av den i svensk boules regi.

”Vi är i startgroparna för en ny tävlingsutredning”

Ranking kommer i princip att nollställas efter detta år. Kommer det bli några nyheter?

- Vi är i startgroparna för en ny tävlingsutredning och en av frågorna kommer vara rankingsystemet. Det känns föråldrat och innehållslöst som det är idag och borde vara en viktigare aspekt  i vår sport.

Hur ser du på bouletävlingarna som t ex SM och Fyrlingen i framtiden?

- Vi behöver ett brett utbud av olika tävlingar. Dels behöver vi ha en stor tillgång på små lokala tävlingar som riktar sig till alla, så att möjligheten att tävla i närområdet fungerar. Dels behöver vi också stora och viktiga tävlingar som fungerar som flaggskepp för vår tävlingsverksamhet. Här har vi som du nämner Fyrlingen och SM, men också Varberg strandcup. Vi ska använda oss av dessa för att visa upp vår verksamhet gentemot Europa och övriga världen, likväl som  inom landet.

Förbundskapten med delar av sin ungdomstrupp          Foto:Bill

”Vi har en mängd olika spelare i landet med potential att slå sig in i en landslagstrupp”

Vad tror du mer ni måste jobba med i svenska bouleförbundet.

- Jag hoppas att intresset för landslagsverksamheten växer sig större och starkare. Vi har en mängd olika spelare i landet med potential att slå sig in i en landslagstrupp, men som inte är där. Vi skulle nog kunna vaska fram 5-6 jämstarka lag, men för att ett ska kunna särskilja sig och konkurrera internationellt krävs att många strider om det.

- Kopplat till det krävs nog också en mer seriös syn på träning. Jag har själv bakgrund som utbildad ledare inom friidrotten och där ligger boulen (i stort) mil efter, även om det säkerligen finns lysande undantag!

Jag tycker förbundet har fina satsningar på barn och ungdom. Hur ser du själv på detta?

- Ja, det finns så många engagerade och duktiga ledare i landet. De vi har är riktigt bra, men vi behöver bli fler. Jag hoppas att vi på sikt kan engagera fler att ta ledaruppdrag i barn- och ungdomsverksamheten, för jag tror att det är det  som saknas mest, avslutar Herman.

Repotage i serien

Lasse Franck

Mattias Thorell

Skribent: Bill Jakobsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Malmö Bouleallians
Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Besöksadress:
Bouletoftahallen, Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Kontakt:
Tel: 0700644625
E-post: This is a mailto link

Se all info