Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mattias Thorell Mattias Thorell är bra på att driva saker framåt på många sätt

Mattias Thorell – driver saker framåt

24 OKT 2020 18:42
Mattias Thorell är en av bröderna i den nya styrelsen. Nu fortsätter serien om förbundsstyrelsen. Mattias är en av Sveriges främsta tävlingsarrangörer i boule men också en skicklig tekniker och skytt.
  • Uppdaterad: 24 OKT 2020 18:42

Det var en kamrat som 1997 bad  Mattias spela i den lokala Knalleserien. Sedan dess har han varit fast i boulen. Mattias har varit Ordförande i La boule de Trix i många år. Mattias trivs bäst som mellanspelare men blir ofta skytt. Mattias är en riktigt vass skytt. På tävling har han varit över 40 poäng flera gånger. Under La Majonnaise med många världsstjärnor har han fått 56 poäng och har nått två finaler.

Vad har du för meriter på boulebanan?

- Inte några större meriter men några kvartsfinaler på SM, finalhelger i Svenska Cupen, elitseriespel och en hög med vinster på distriktsmästerskap.

Du har mycket stor erfarenhet av att arrangera tävlingar. Fyrlingen och flera SM är bara några exempel. Du har också varit i Svenska bouleförbundets tävlingskommitte'. Vad är ditt råd till föreningar som vill arrangera tävlingar?

- Det viktigaste är att våga, lyssna och att tänka nytt. Inte fastna i gamla fotspår utan utveckla tävlingar och ta hjälp av folk som lyckats. Vi behöver fler och större tävlingar, svarar Mattias.

För att arrangera internationella, nationella och regionala  tävlingar behövs det domare. I södra Sverige har två domare slutat på kort tid. Kommer det nya utbildningstillfällen snart?

- Det kommer det absolut, man bör också arbeta med detta över distrikten och hjälpa varandra att få till exempelvis domarutbildningar.

Spelande domare är det något att satsa mer på?

- På mindre tävlingar så fyller det helt klart en funktion, men i de större är det viktigt att ha en utbildad domare på plats.

Mattias har via Thorell Event och Free Petanque filmat och sänt ut bouletävlingar i boulesverige. Dessa har tillsamman med Full Contact Petanque varit enormt inspirerande för de som vill sända bouletävlingar via internet.

- Jag tycker att det fungerar väldigt bra via Facebook. Men det vore också häftigt att ha en gemensam plattform där man enkelt kan livesända matcher från hela Sverige, svarar Mattias på frågan hur han tycker man ska börja sända.

Oliver, Mattias och Herman jobbar som team med websändningarna.  Foto:Bill

Mattias och hans bror Herman har också visat hur man kan kommunicerar på internet via Pod de petanque. Pod de petanque är en typ av videomöte där bröderna Thorell med inbjudna gäster pratar om svensk boule under avslappnade former, ungefär som en TV-sändning men med den skillnaden att lyssnarna kan kommentera under sändningen.

- En mer synlighet och en större tillgänglighet tror jag är a och o. Det har redan märkts när vi söker folk  till olika kommittéer. I dessa kan man verkligen engagera sig och vara med att påverka. Korta och ofta återkommande inlägg på Facebook tror jag är riktigt bra, så folk ser att det händer saker, anser Mattias

 

Numera har Mattias ett nytt intresse i golfen. Det är inte bilen som avses utan sporten. Mattias Thorell arbetar som bilmekaniker i Skövde men är ledig 50% för att utbilda sig  till Ekonomi- och redovisningsassistent. På fritiden utövar han Runstreak. Runstreak är en utmaning där du ska springa minst 1,6 km (en engelsk mile) varje dag, utan avbrott. Mattias springer minst 20 minuter varje dag (ofta mer) och har siktet inställt på Göteborgsvarvet.

Han kommer just hem från Sälen där förbundsstyrelsen planerat 2021 SM i boule. Själv har han stått i Vasaloppspåren och kört stafett Vasan med bland annat sin hustru Kaisa och sonen Oliver. En av vasaloppet stora profiler har inte bara förnamnet gemensamt med Mattias. Mattias Svahn är uppväxt i Skövde liksom världsmästaren i skidåkningen Marcus Hellner. Skidåkning är vanligt kring Billingen.

Imponerande självständig är Mattias son Oliver.     Foto:Bill

Mattias Thorells son Oliver är också en driven ung pojke som imponerat på mig både som föreningsmänniska, tekniker och boulespelare. Han deltar t ex Team Untie tävlar i First Lego League, världens största teknik- och vetenskapstävling för barn och ungdomar. Det är inte bara bilmekanikern Mattias som är en fena att driva saker framåt i denna familj.

Det var Kaisa och Mattias som tillsammans med Herman och Birgitta Thorell bildade Club boule la Pomme de Pins men den är en helt annan historia och den hoppas jag återkomma till i ett senare reportage. Tidigare har jag publicerat ett reportage om Lasse Franck.

Skribent: Bill Jakobsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Malmö Bouleallians
Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Besöksadress:
Bouletoftahallen, Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Kontakt:
Tel: 0700644625
E-post: This is a mailto link

Se all info