Hoppa till sidans innehåll
Foto: Christer Pettersson Niklas är välkänd profil i Stockholms boulekretsar

Niklas Holmström – ung eldsjäl

11 APR 2021 16:02
Full Contact Pétanque kan låta som en farlig sport. Men det är inte slag och karatesparkar som Niklas syftar på utan kontaktytan. Niklas Holmström vill nå alla. Serien om eldsjälar fortsätter.
  • Uppdaterad: 11 APR 2021 16:02

Full Contact Pétanque är ingen kampsport. Niklas Holmström vill nå alla på internet. Full kontakt handlar om kommunikation med alla som vill se och veta mer om boule. Tanken är även att knyta ihop olika föreningar och nätverk som vill samarbeta. Ett utökat kontaktnät, utökad kontakt, Full Contact Pétanque. Det är förklaringen till hans sidor på internet.

- Det är för många som inte ens vet att tävlingsboule existerar. Det borde vi ändra på. Sporten behöver synas och visas även för publik som inte är insatta, menar Niklas.

Det var Niklas far som introducerade boulen i familjen. Han jobbade extra som språklärare under studierna och på en språkresa i Frankrike tidigt 60-tal så köptes klot.

- Kanske han introducerade boulen i Sverige, skojar Niklas. Vi spelade kring bostadshuset i gruset under 70-talet och på 80-talet köpte jag egna klot under en bilresa i Frankrike.

Det blev sedan många år utan boule. Niklas Holmström är en välutbildad man och läste naturvetenskap, specialval data på gymnasiet, men valde sedan en utbildning som molekylärbiolog på Universitetet och doktorerade därefter på stamceller i centrala nervsystemet vid Karolinska Institutet.

- Med en rykande färsk doktorsgrad inom Cell & Molekylärbiologi som medicine doktor så ville jag dock utforska något jag fått intresse för - film- och tv-produktion för att göra forskningspresentationer tillgängliga på nätet. Efter utbildningen hade jag tänkt starta eget och filma populärvetenskapliga presentationer av forskare för att lägga upp som vidareutbildning för tex gymnasielärare inom naturvetenskap. Jag blev dock rekryterad till ett spännande streamingbolag som producerade livesändningar online i framkant av teknologin. Det vi jobbade med var främst kvartalsrapporter, men även liveproduktion av större event. Utöver streaming så jobbade jag som utvecklare, men arbetade även med grafisk animation. Efter tre år blev vi uppköpta av Nasdaq där jag kom med på köpet och jag stannade i 5 år som Tech Lead för Nasdaq Webcasting i Europa. Sedan 2016 är jag konsult och tar främst uppdrag som Team Lead inom IT och är även Coach för agil utveckling, en av mina passioner vid sidan av boulen.

Det var pengar från dessa jobb som lade grunden för den dyra filmtekniken han köpt in. Det var först 2016 som publikvärd för Hammarby bandy som Niklas under Bajenkvällen hittade Hammarby boule.

- Jag var där som representant från Bandyns publikvärdar och fick lite tid över och såg då ett bås med Hammarby Boule.

Niklas pappa gick bort tidigt 1994 och att hitta boulesporten blev som en ny och nära kontakt med honom igen.

- Jag visste inte att boule var en tävlingssport i Sverige. Tänk vilken anonym tillvaro bouleklubbar och bouletävlingar lever i. Det borde inte vara så svårt att göra mer reklam för tävlingsboulen i Sverige.

Bakom pizzerian Don Camillo i Kosta hittar man bouleplanen för Carlos cup

Det var Pascal Patron som anlitade Niklas till Kosta och Carlos cup efter att ha sett Niklas livesändning från Bajen Cup 2016 och detta gav sedan Niklas fler möjligheter att filma i Stockholmstrakten. På väg hem från en dyksemester i México stannade Niklas till i New York och köpte utrusning på B&H Photo på Manhattan. Sugen på att testa sin utrustning tog han sig till Bryant Park och filmade spontant spelare från den lokala klubben La Boule New Yorkaise. När den intresserade ordföranden från klubben fick reda på prislappen på Niklas utrustning kom han med ett förslag Niklas inte kunde motstå. Vi betalar flygbiljett, logi och utlägg om du sänder Amelia Island Open nästa år. I turneringen fanns sju världsmästare, bland andra Rocher, Weibel och Foyot vilka man fick spela med om man betalade för det.

- Det är mitt uppdrag att sända boule så att alla kan se. Det är så djävla kul, säger Niklas som verkligen brinner för sin sak. Inte ens när Sverige når final i internationella mästerskap så visas detta live i Svensk TV, inte ens nu när det enkelt går att göra separata livesändningar online för SVT genom SVT Play.

Niklas syftar på damfinalen i VM med Jessica Andersson och Matilda Boström där bara en liten snutt på ett missat skott visades på TV. Man kunde visat Matildas första carreau som gav ett noll, eller Matildas kloss i nästa runda, Jessicas många carreauer, eller när hon sköt lillen för att hålla matchen levande. Finalen som slutade 13-7 började riktigt bra för Sverige och vid 4-1 hade Matilda skott för många poäng som träffade med en hatt som backade in Thailands klot. Tjejerna skakade ett välspelande Thailand ordentligt.

Niklas har undertecknad mött i centercourten där han filmar finaler. Annars dyker han upp när han kommer dragande på sin filmutrustning mellan banorna. Under ett SM satte han upp en kamera med gorillafäste för att visa sin egen match och efter varje kast gick han fram till mikrofonen och kommenterade sitt kast eller ställningen. Det var under 32-delsfinalen 2017 mot Henri von Eggers Patron. Matchen slutade med förlust 12-13.

- Jag hade skott för match men en sten framför Henris klot ändrade riktning på klotet. 

Vad är utmaningarna med att filma pétanque?

- En stor utmaning att filma större event är att löpande få info om de olika spelarna inför matchstart. Allra helst känner du dem, eller så har du med en separat kommentator som har erfarenhet om spelarna, men oftast så jobbar jag själv och då är det mycket att hålla koll på. Man blir beroende av att få ny info om vilka matcher som skall starta och sitter ju själv "fast" bakom kamerorna. En annan utmaning är att hinna hantera flera kameror samtidigt som man kommenterar spelet. En dröm är att kunna köpa in motorstyrda kameror som kan programmeras att visa olika ytor och då lättare hinna visa rätt vinklar. 

Hur kan filmerna på pétanque bli bättre?

- Det behövs många händer och ögon i ett team för att göra bra liveproduktioner. De större produktionerna vi ser från andra länder har stora professionella tv-team och de har en marknad som gör det lönsamt och därmed en budget som kan täcka kostnaderna. Sverige har inte den marknaden som vill betala för kostnaden för professionella produktioner. Jag gör mina produktioner av intresse att visa sporten och täcker mina utgifter själv och ibland med bidrag från enskilda som uppskattar insatsen. Det är dock en väldigt dyr hobby som gräver djupt i semesterbudgeten, dvs inga dykresor de senaste åren. Men att producera livesändningar är också väldigt kul.

Tjänar du något på dina filmer?

- Ekonomiskt är detta en förlustaffär för mig. Ibland får jag resa och logi betald, ibland får jag skjuts och någon gång har man donerat pengar till mig. Utrustning och konto för en stabil, mobil uppkoppling till internet står jag för själv för att kunna sända från var som helst.

Hur filmar man boule live för internet?

- Enklast gör man det via sin mobil. Det går att göra direkt från Facebook eller Youtube. Använd gärna stativ så det blir stabilt. Sedan är det en fråga om hur mycket utrustning man har och vill använda. Appen ”Sportcam” för sändning från mobilen är gratis och har en smidig och smart funktion för att uppdatera och visa poängställningen i sändningen live.

Hur tycker du man ska sprida sina filmer?

- Facebook har sina begränsningar och attraherar inte de yngre. För att nå dem är det bättre att använda t ex Youtube.

Vad behöver man för utrustning?

- En mobiltelefon med stativ, en powerbank för ström och ett mobilabonnemang med bra uppkoppling och en stor mängd surf kommer man långt med, berättar Niklas. Nästa steg är mer kostsamt med dator, kameror, videoproduktionsprogram, externa videokort, mikrofoner, etc.

Niklas bor numera i Midsommarkransen i Hägersten, söder om söder i Stockholm. Dykning, resor och matlagning är stora intressen.

- Jag och fem kompisar gjorde en längre resa till Indonesien 2010 och reste runt en månad med besök på Borneo, Bunaken, Java, Bali, Gili, Labuan Bajo, Komodo. Dykning, djungler, komodovaraner, fest och äventyr. Bästa resan jag gjort. Jag har även gjort ett flertal dykresor till bland annat Similan Islands, Röda havet, och grottdykning i Méxicos cenotes på Yucatanhalvön. Att dyka i cenotes var länge en dröm och de dyken har överträffat alla förväntningar. Fantastiska grottformationer och kristallklart vatten med en sikt på gott över 100 meter, det känns som att flyga.

På boulebanan ha Niklas nått 32-delsfinal i Öppen Singel SM 2017 och 64-delsfinal i Mixed Dubbel på SM 2019. Största framgången känslomässigt var dock att med Hammarby 2019 vinna det årliga Trippelderbyt mot Djurgården och AIK. Första segern för Hammarby efter 10 år i Trippelderbyt.

- En underbar seger och härligt att se bucklan i våra händer.

I Hammarby sitter Niklas i styrelsen. Han är också huvudadministratör och sportchef. I Stockholms distrikt sköter han IT, kommunikation, huvudadministratör, ungdomsutveckling och livesändningar.

- Jag var med i förbundets Ungdomskommitté, UNK de senaste tre åren och jag har jobbat med ungdomsläger. Jag kommer fortsatt göra mig tillgänglig för UNK och förbundet om de vill ha liveproduktioner, film och foto från aktiviteter med ungdomarna, men även i övrigt. Jag ville dock kunna fokusera lite mer lokalt i Stockholm och klubben Hammarby, så jag valde därför att inte vara kvar som aktiv i UNK i förbundet.

Niklas Holmström är en fantastisk ambassadör för svensk boule. En ung eldsjäl som jag hoppas förbundsstyrelsen ger stöd och använder sig av. Han har en naturlig känsla som kommentator och ställer väldigt kloka frågor under de intervjuer han gör, t ex nu senast i höstas under det roliga ungdomslägret STRUL. Vi måste ta vara på alla våra resurser om vi ska nå den yngre generationen.

Fakta:

Så här enkelt sänder du live på Facebook via Iphone:
Klicka på kamerasymbolen Live under ”Vad gör du just nu”.
Klicka på Sänd live längst ned till vänster.

Sänder du via datorn behövs ofta en bättre kamera.

Skribent: Bill Jakobsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Malmö Bouleallians
Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Besöksadress:
Bouletoftahallen, Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Kontakt:
Tel: 0700644625
E-post: This is a mailto link

Se all info