Hoppa till sidans innehåll
Foto: Rickard Rickard Nilsson har en mjuk handled och ren teknik. Det ser enkelt ut.

Rickard Nilsson – Sveriges bästa boulespelare

14 NOV 2020 13:37
Rickard är Sveriges bästa manliga boulespelare genom tiderna. Grabben från Rosengård som fick spela final mot världens bästa, Dylan Rocher i VM-final. Vad är det som gör Rickard så bra? Hur tränar han? Varför Göteborg?
  • Uppdaterad: 14 NOV 2020 13:37

”stanna hemma, ta ditt ansvar för att stoppa denna hemska covid-19. Spela boule kan vi göra när vi har räddat mänskligheten från denna hemska sjukdom.” – Rickard Nilsson

Bakgrunden i Rosengård

Richard har en kreativ  humor som gör det lätt att tycka om honom även som motståndare på boulebanan. I en SM final i precisionsskjutning som gick i TV kunde man se hur Richard skrattande roade sin motståndare. Rickard verkade vara så långt ifrån den bubbla som många vill vara i. Koncentration är en svår konst som Rickard verkar var riktigt vass på.

Cronhielmsparken i Malmös Rosengård, Rickard Nilssons court.

Precis som Zlatan kommer Rickard från Rosengård. Det var Rickards pappa Cays kompisar som spelade boule. Först motvilligt men sedan tvingade Cay även sonen att testa. Båda blev fast och 1989 gick Rickard med i Quatre Boule. Det blev många timmar i gruset på Rosengård. Han minns med glädje alla KM och alla andra tävlingar i Cronhielmsparken.

 - Som 7-8 åring stod jag och spelade på 9-10 m, för det var ingen som anpassade spelet efter mig och i efterhand är jag tacksam för det, berättar Rickard

Flytten till Göteborg

Rickard spelade sedan i Bara Boule under juniortiden men 1999 blev det Nobel. Sedan flyttade Rickard från Skåne.

 -  Fick jobb i Göteborg, ett jag inte kunde säga nej till så det var bara att packa. Jobbet var justeringsarbete åt Volvo, Ikea och Honda MC åt R.Boström Industriservice, bästa jobbet jag haft!

Familjen Boström är en känd boulefamilj från Lindome. Matilda och Rikard blev ett par och tog ett DM guld i mixdubbel. Ett väldigt viktigt guld eftersom Rickard tog 5 guld av 5 möjliga. Matilda Boström har många fina landslagsmeriter inte minst VM-silvret 2019 i Spanien. Robert Boström har varit förbundsordförande.

Rickard bodde inte bara i Lindome utan också i Mölndal, Tuve på Hisingen och Kode i Kungälv.

 - Nu bor jag tillsammans med min fru Charlotte och mina döttrar Svea o Elsa i ett nybyggt hus i Kärna.

Kärna ligger mellan Kungälv och Marstrand och numera spelar Rickard för Coccinelle petanque club i Malmö. Han är maskinoperatör på Göteborgs kex genom Manpower.

Rickard gillar streetwear och sneakers. Streetwear är ett mode från New Yorks hiphop-, Kalifornisk surf- och skatekultur men också inslag av punk och Japansk mode. Han lägger många timmar i veckan på att söka efter de finaste och mest eftertraktade skorna. Är du sponsrad?

 -  Är sponsrad av Boulekulor.se och Boulenciel Petanque. Och det är jag evigt tacksam för. Allt som Jocke ställt upp med under åren är nästan så man får en tår i ögat, så glad för det förtroendet.

Trojkan i svensk boules

Jessica, Joakim och du verkar lyfta varandra när ni spelar, Tre vinnarskallar men vem får sista ordet?

 - Är väl inte direkt någon som bestämmer men Jocke är den som är tänkaren, vars ord oftast väger tyngst. Handlar mest om att kloten ska göras, och står det mellan skott och lägg så får spelaren med klot bestämma vad denna känns mest bekväm med. Alla tre står bakom varje beslut, nästan.

Ni har bland annat 10 SM guld som lag. Allvarligt talat, vad tror du gjort er tre så tighta?

 - Tre bra spelare men även tre bra vänner som kan vara öppna med sina känslor för varandra. Har någon det tungt så hjälper de andra till extra mycket. Det har blivit väldigt många år tillsammans och det är en stor fördel för oss. Kan inte ens räkna hur många gånger jag och Jocke delat rum på seriespel, Europacupen, Europamästerskap och världsmästerskap, sånt skapar sammanhållning.

"Över min döda kropp” - Rickard Nilsson

"Över min döda kropp” är ett begrepp du använder och som man ser ofta i dina intervjuer. Brukar ni vinna de gångerna?

 - Alltid, ”Över min döda kropp” är ett bra uttryck för att nu får det vara nog. Den här matchen ska vi inte förlora.

Lär man sig något av att förlora?

 - Tar man förluster på rätt sätt så kan man lära sig mycket av en förlust. Gäller att analysera och komma fram till vad man kunde gjort bättre, spelmässigt eller taktiskt. Vad gjorde motståndarna som vi inte gjorde? Varför lyckades de bättre än oss?

Framgångarna i landslaget

”Jag kan inte komma ihåg att jag sett någon svensk vara så genomgående bra under en hel VM-turnering” – Hasse Hagberg.

Du har många meriter som singelspelare som t ex rekord i SM. Varför är du så bra i singel?

 - Singelspel är inte som vanlig boule. I en singelmatch har man ingen medspelare att förlita sig på när man själv spelar dåligt, man kan inte glida några rundor och leta efter formen. Den är där nu eller inte. Ett par rundor med dåligt spel o man ligger under med mycket poäng som blir svårt att ta ifatt. Varje kula räknas, det finns väldigt lite utrymme för missade klot och det gillar jag. Gör du inte 2 av 3 klot så är det 2-3 poäng till motståndaren. Finns så mycket att tänka på, vad motståndaren är bra på, vad jag är bra på, hur jag utnyttjar misstagen till både poäng och psykiskt övertag.

Rickard Nilsson ta silver i VM-singel.        Foto:Lasse Franck

När du tog VM silver 2014 och hade slagit världsstjärnor som belgaren Charles Claudy Weibel och tunisiern Khaled Lakhal. Kunde du tända till mot Dylan Rocher i finalen eller njöt av att vara i final?

 - Mot Dylan i finalen spelade jag på ren njutning, ren glädje för spelet. Uppvärmningen var kanon, kändes som att jag skulle kunna rubba honom. Med två tunga vinster i ryggen kände jag mig oövervinnerlig, dock var motståndet värsta möjliga. När jag trodde det var inmarsch och spel direkt efter blev det istället 45 minuters tal, Jag var bara tvungen  att stå och lyssna. Sen, pang boom, nu startar vi! Det var lite chockerande för mig men Dylan är van vi detta och kunde tackla det mycket bättre än mig. Det blev en plattmatch från min sida. Två sekunder efter matchen var över så var det två lyckliga spelare på planen.

Efter EM bronset 2009 fick Rickard välja matställe. Hur maten smakade kommer han inte ihåg, men han  stirrade rakt ut i tomma intet och tårarna rann längs kinderna. Vilket är det bästa minnet från boule genom åren?

 - Oj... VM silvret, första EM bronset i skytte 2009 då var jag tvungen att skjuta tre lillar för att gå vidare till slutspel. Första SM guldet 1995 i Halmstad, sjätte raka guldet i mixtrippel på SM 2019. Ja det är många roliga minnen. Att fått upptäcka nästan hela världen, Madagaskar, Senegal, Thailand, bara för att jag kan kasta järnklot, galet! Spelat med Stockholms stadsbudskår tre gånger och fått mottaga stipendium ur Prinsessan Lillans hand. En annan händelse var från VM i Senegal, vi möter deras andra lag och jag sätter lillen tre gånger klockrent den matchen, publiken var i extas, det var ett grymt skönt minne!

Undertecknad tycker Rickard är den bästa svenska manliga boulespelaren genom tiderna. Vad heter Sveriges näst bäste manliga boulespelare genom tiderna?

 - Några namn är helt klart värt att nämna, såsom Bengt Månsson och Zabbar Neang. Räcker inte att vara bra ett par säsonger för att räknas till de bästa, Bengt o Zabbar har många år i toppen.

Träning

Hur mycket tränade du inför VM-silvret och EM bronset i singel?

 - Inför VM-silvret (inofficiella) tränade jag väldigt mycket under en kort tid. Hade 3-4 månader på mig efter jag blev uttagen till vi skulle åka. Var träning nästa varje dag. Så mycket har jag aldrig satsat inför någon tävling, var en häftig känsla. Inför EM bronset i singel var det också en kort förberedelse, först skulle det spelas, sen inte och sen tog Sverige över mästerskapet annars hade det inte ens blivit av. Jag tränade mycket innan men inte i närheten av VM. Hade ryggskott 2-3 dagar innan spelstart vilket störde väldigt mycket. Blev akut besök hos ryggknäckaren. Testade kroppen i de två första matcherna och den höll!

Rickard har fått smak på medaljer

Oftast tränar han på ensam. Det har han ingenting emot. Då kan han gå in helt i sig själv och behöver inte bry sig om någon annan.  Vad tränar du mest, skott, lägg eller match?

 - Skulle säga 70-30 skott lägg. Match ingår inte i mitt träningsupplägg. Träna boule är full koncentration i 30-60 min med övningar. Att spela matcher är inte träning enligt mig, det är spel, och det är kul.

Rickard har en fantastisk teknik och en riktigt säker skytt. Undertecknad mötte Rickard på DM i öppen klass. Det blev guld till undertecknad men Rikard som bara sköt om SM plats tog platsen enkelt med mer än 10 poängs marginal.  Vad gjorde dig till en så överlägsen i precisionsskjutning i så många år?

 - Jag älskar verkligen dessa övningar och de ingår i min träning. När det tränats för dessa tävlingar gjorde jag 15-20 omgångar varje vecka. Precisionsskyttet är lite som singelspel, en helt annan sport.

Rickard har skjutit över 70 poäng på träning och har svenska rekordet på 51 poäng. En av övningarna är att skjut klot som ligger bakom. Den ställer höga krav på precision eftersom man både måste skjuta rakt och lagom långt. Den övningen är en av Rickards favoriter.

Du springer mycket, hur ofta och hur långt?

 - Tog tag i min vikt för 60 dagar sedan, kände att det var dags nu. Äter vad jag vill men har kontroll på innehållet. Startade med promenader som övergick till korta löprundor. Nu är det 10-15 km per runda, 3-5 gånger per vecka. Fick överansträngda vader så haft en veckas paus från löpningen nu men kör alternativ träning istället.

Framtiden

Rickard har haft en lång och framgångsrik karriär i boulelandslaget. Du har fru och två barn, Finns det tid och vilja för ny satsning på landslaget?

 - Ja det finns det allt. Men jag har högre ”krav” nu än förr för att ställa upp. Att covid-19 kom just nu passade mig bra boule karriärmässigt. Inget landslagsspel för mig just nu, och inte för någon annan heller så jag missar Inget.

När tror du Sverige tar VM-guld?

 - Aldrig. Inte med hur det satsas i detta land. Juniorerna skulle kunna ta steget. De stora länderna är väldigt mycket längre fram i sin utveckling än oss. Några av de afrikanska och asiatiska länderna spelar för överlevnad, vi spelar för att det är kul. Ett VM guld för dem stora fördelar i livet medans för oss ger det inget.

Du har en enormt lång erfarenhet av boule på landslagsnivå. Vad saknas i landslagssatsningen idag?

 - Jag har egentligen ingen aning då jag står väldigt långt ifrån en landslagstrupp för tillfället. Deras motto är ”Laget före jaget” och på min Instagram står det ”individuell lagspelare”, det går inte direkt hand i hand.

Rickard avslutar med den viktigaste frågan just nu.

 - Ta covid-19 på allvar nu så vi kan komma tillbaka till gruset igen för att umgås och tävla.

 

 

 

Skribent: Bill Jakobsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Malmö Bouleallians
Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Besöksadress:
Bouletoftahallen, Genarpsgatan 6
212 28 Malmö

Kontakt:
Tel: 0700644625
E-post: This is a mailto link

Se all info